De bewuste, toegelaten ademhaling

Meestal ademen we onbewust zonder er echt op te letten. We kunnen onze ademhaling echter ook bewust sturen met onze wil - het inademen, het uitademen en de adempauze. We kunnen de ademhaling echter ook zijn gang laten gaan maar er ons bewust van zijn. Dat wordt bedoeld met "bewuste, toegelaten ademhaling".

Deze lichaamsmethode is holistisch en spreekt de mensen zowel aan qua fysieke als emotionele en sociale dimensies. "Het doel is de mens zelf, de ontplooiing van zijn mogelijkheden en de bekendheid met zijn krachten", zei de ademhalingsleraar Cornelis Veening in de jaren 40.  Op basis van zijn leer hebben Ilse Middendorf en Erika Kemman in Berlijn de methode van de ervaarbare, resp. bewuste toegelaten ademhaling ontwikkeld. Deze kent sinds decennia succes in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. De beroepsvereniging voor adempedagogiek en ademtherapie AFA en de werk- en onderzoeksgemeenschap voor adempedagogiek en ademtherapie BVA waken over de kwaliteit van het ademwerk.

In Azië wordt er om gezondheids- en spirituele redenen sinds 2000 jaar aandacht besteed aan de ademhaling, bv. in de Boeddhistische meditatie, bij Tai Chi en yoga. Maar ook bij ons in Europa is er oude kennis over de ademhaling. Zo betekent het oud-Duitse woord "Odem" zowel adem als ziel en het Griekse "Pneuma" ziel en adem.